Alhamdulillah..tidak terkata rasa meraikan ramadhan pertama di bumi Anbiya' ini. Ditambah lagi dengan menyambutnya bersama suami tersayang di sisi. Dua kali puasa kami berjauhan dan kali ini Alhamdulillah, kami dapat menyambutnya bersama.
Sebelum ini dah janji dengan cik zakiah dan cik wan syamimah untuk update blog setiap hari kami berbuka puasa di sini dengan menu yang dibuat untuk berbuka. Tengok FB Farah sekali terliur dengan menu buka puasa farah, siap ada air ribena..Nak!!..Semalam blogger buat hal, tak boleh nak update. So saya akan update dua menu sekali untuk dua hari hari ini. Resipi akan diselitkan di bawah setiap gambar. Selamat mencuba!
Hari pertama Ramadhan:
OTAK-OTAK IKAN
Mengidam otak-otak bazaar ramadhan. Terpaksa-rela buat sendiri. Hehe.
Resipi:
400gm ikan(saya guna fish fillet,nak guna apa2 jenis ikan pun ok)
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 batang serai
1 inci halia
1/2 sudu jintan putih
1/2 sudu jintan manis
4 biji cili kering
1/2 sudu serbuk kunyit(kalau ada kunyit hidup lagi best)
2 sudu gula
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk lada hitam
100ml santan pekat
-Kisar bawang,cili,serai,jintan putih dan jintan manis
-kisar ikan
-gaul ikan bersama bahan kisar,masukkan serbuk lada hitam,kunyit,santan, gula dan garam, gaul sebati.
-Bakar pada suhu 160 degree celcius selama 10-15 minit.
AYAM GORENG CARAMEL
Ni resipi feveret cik hazimah. Dulu dia selalu masak ini dirumah dan saya selalu paksa-rela dia masak.Hehe. Sekarang kami dah jauh, teringin kena buat sendiri. So,saya cari resipi dan buat.Kalah ayam golek bazar ramadhan oke!..=)
Resipi:
400gm ayam-dibersihkan
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu besar sos ikan
2 sudu besar kicap
2 sudu besar sos cili
1/4 cawan gula perang dilarutkan dalam air sedikit(resipi asal guna madu)
-Bawang dan halia dihiris nipis. Goreng dalam minyak panas sehingga naik bau
-Gaulkan ayam bersama kicap dan sos. Masukkan dalam bawang yang digoreng tadi
-bila ayam dan separuh masak, masukkan madu/gula perang. Goreng sampai pekat dan sehingga ayam masak.
Nyum..Nyum..
SUP SAYUR TOMYAM PUTIH
Nih tak payah letak resipi la. Sebab main campak-campak je. Letak serbuk tomyam putih, dah siap.=)..
Kami minum air tembikai untuk berbuka sebab tembikai besar sangat di sini. Kena beli sebijik, potong separuh pun penuh tupperware besar. So,kena buat jus. Alhamdulillah.=)
Selamat memeriahkan Ramadhan dengan amal ibadah!..jangan asik masak je..=)
Sebelum ini dah janji dengan cik zakiah dan cik wan syamimah untuk update blog setiap hari kami berbuka puasa di sini dengan menu yang dibuat untuk berbuka. Tengok FB Farah sekali terliur dengan menu buka puasa farah, siap ada air ribena..Nak!!..Semalam blogger buat hal, tak boleh nak update. So saya akan update dua menu sekali untuk dua hari hari ini. Resipi akan diselitkan di bawah setiap gambar. Selamat mencuba!
Hari pertama Ramadhan:
OTAK-OTAK IKAN
Mengidam otak-otak bazaar ramadhan. Terpaksa-rela buat sendiri. Hehe.
Resipi:
400gm ikan(saya guna fish fillet,nak guna apa2 jenis ikan pun ok)
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 batang serai
1 inci halia
1/2 sudu jintan putih
1/2 sudu jintan manis
4 biji cili kering
1/2 sudu serbuk kunyit(kalau ada kunyit hidup lagi best)
2 sudu gula
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk lada hitam
100ml santan pekat
-Kisar bawang,cili,serai,jintan putih dan jintan manis
-kisar ikan
-gaul ikan bersama bahan kisar,masukkan serbuk lada hitam,kunyit,santan, gula dan garam, gaul sebati.
-Bakar pada suhu 160 degree celcius selama 10-15 minit.
AYAM GORENG CARAMEL
Ni resipi feveret cik hazimah. Dulu dia selalu masak ini dirumah dan saya selalu paksa-rela dia masak.Hehe. Sekarang kami dah jauh, teringin kena buat sendiri. So,saya cari resipi dan buat.Kalah ayam golek bazar ramadhan oke!..=)
Resipi:
400gm ayam-dibersihkan
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu besar sos ikan
2 sudu besar kicap
2 sudu besar sos cili
1/4 cawan gula perang dilarutkan dalam air sedikit(resipi asal guna madu)
-Bawang dan halia dihiris nipis. Goreng dalam minyak panas sehingga naik bau
-Gaulkan ayam bersama kicap dan sos. Masukkan dalam bawang yang digoreng tadi
-bila ayam dan separuh masak, masukkan madu/gula perang. Goreng sampai pekat dan sehingga ayam masak.
Nyum..Nyum..
SUP SAYUR TOMYAM PUTIH
Nih tak payah letak resipi la. Sebab main campak-campak je. Letak serbuk tomyam putih, dah siap.=)..
Kami minum air tembikai untuk berbuka sebab tembikai besar sangat di sini. Kena beli sebijik, potong separuh pun penuh tupperware besar. So,kena buat jus. Alhamdulillah.=)
Selamat memeriahkan Ramadhan dengan amal ibadah!..jangan asik masak je..=)
4 comments:
HAHAHAHA semalam pun saya masak ayam tuh... hari ni nak masak ayam resipi mus pulak....
bahekk!!hari ni aku plak msk aym ni. HAHAHHA
dahh teraiiii!!!setappp!!nom nom nom
ngeee..blogspot ntah hape2..hari ni baru boleh bukak..kia!..tertiba tringin nak makan nasi goreng belacan..kia lah neh!..
Post a Comment