Kia masak tetrazzini(nak tegeliat lidah sebut..hihi..jgn marah kia!)..farah pulak buat macaroni and prawn cheese..syami buat cute dumplings sbb dia sahur katanya..agaknye dorg mmg hari berbuka western sedunia di India nun.Saya?masih bertahan lagi dengan resipi kemelayuan walaupun hubby dah sebut2 nak lasagne dan macaroni and cheese mcm farah punya..;p..
Alhamdulillah,kami berbuka dengan roti jala dan kuih bakar dek. Roti jala sebab tengok gamba syami buak roti jala kelmarin, kuih bakar sebab tengok farah buat kuih sekaya..inilah akibat dari suka merayau blog org sebelum buka. Teringin pun macam-macam. ^_^..
Untuk resipi roti jala, senang aja. Saya tiru resipi syamimah seperti dibawah:
1.roti jale (30 keping lbh kurg)
-2 stengah cwn tpg gandum
-2 cwn susu+1 cwn air (klu nk gune air je pun leh,tp kite suke taruk susu)
-1 sk serbuk kunyit
-stengah sk grm
-sikit vanilla (optional)
-2 bijik telur
cara- cara = blend semua dlm blender,hehehe.
kemudian tapis ler bg buang keladak2,
seterusnya jale dlm non stick frying pan (sng x pyh leser minyak byk kali)
2.kari ayam (kite jmpe resipi ni kat myresepi.com mase 2nd year bds,since then kite stick dgn resipi ni)
-bahan A- 2/3 tangkai daun kari
- 1 sk halba
- 1biji bwg besar dimayang
- rempah 4 bradik (kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih,cardamon) ape ek cardamon in malay?
- stengah cawan minyak (klu x cukup tambah lg)
-bahan b- sangai 3 biji buah keras+1 sk jintan kecik(jeera) + 1 stengah sk biji ketumbar
- 1 bwg besar
- 4 bwg puteh
- 3cm halia
- 2 sb serbuk kari ayam
- 1 sb serbuk kunyit
- cili boh ikut sukati pedas
-bahan c- ayam half kilo
- kentang sukati byk mana
- air 1 cawan
-bahan d- sekotak santan
- 3 keping asam keping
- garam
cara-cara. - tumis bahan A sampai bawang tukar kaler golden
- masuk bahan B plak, tumis sampai pecah minyak or garing
- kemudian masuk bahan C, kacau n tutup periok,biar kentang lmbut
- last sekali masuk bahan D, tunggu sampai mendidih,klu pekat sgt tambah ler air
Untuk resipi kuih bakar, saya letak next post ye..=)
0 comments:
Post a Comment