Ini sebenarnya hidangan hari pertama ramadhan. Tiba2 rasa banyak pula menu kami berbuka walaupun hanya berdua. Alhamdulillah. Rezeki tak pernah surut. Peach banyak dalam peti sejuk. Nak makan munchy2, tengah bulan puasa. Untuk mengelak busuk begitu sahaja. hubby cadangkan buat sesuatu dengan peach itu. So, saya cari resipi paling mudah, peach cobbler ni.
Bahan-bahannya:
3 biji peach-dipotong baji
50gm butter
1 cawan gula castor
1 cawan tepung
1 cawan susu
1 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla.
-Resipi asal sebenarnya guna peach dalam tin, saya tukar guna fresh peaches. So, saya masak dengan 5-6 sudu gula dilarutkan dalam 1/4 cawan air. Masak sehingga pekat
-Cairkan butter dalam loyang di dalam oven pada suhu 160 degree celcius
-Sementara itu, gaulkan kesemua bahan2 yang lain tadi dan tuang atas butter yang dah dicairkan.
-Tuangkan peach atas adunan. Bakar sampai masak lebih kurang 20-30 min.
Sangat sedap makan dengan whipped cream atau ice cream..=)
Masak peach dalam air gula
adunan tepung
sebelum bakar
selepas bakar
Bahan-bahannya:
3 biji peach-dipotong baji
50gm butter
1 cawan gula castor
1 cawan tepung
1 cawan susu
1 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla.
-Resipi asal sebenarnya guna peach dalam tin, saya tukar guna fresh peaches. So, saya masak dengan 5-6 sudu gula dilarutkan dalam 1/4 cawan air. Masak sehingga pekat
-Cairkan butter dalam loyang di dalam oven pada suhu 160 degree celcius
-Sementara itu, gaulkan kesemua bahan2 yang lain tadi dan tuang atas butter yang dah dicairkan.
-Tuangkan peach atas adunan. Bakar sampai masak lebih kurang 20-30 min.
Sangat sedap makan dengan whipped cream atau ice cream..=)
4 comments:
tade peaaaccccchhhhhhh~~~!!
nom nom nom O_O
aku rase buat ngn oren pon sodap juge nih...tsk tsk tenks zmah!^^
haha..buat pakai epal pun ok..
Post a Comment