Salam!..Semalam lidah tak rasa nak makan nasi. Rasa macam nak makan makanan western. Mula-mula ajak hubby makan pizza since kat Jordan ni byk pilihan kedai pizza, tapi hubby tak mahu keluar rumah. So, saya cari resipi chicken pie sebab ada short crust pastry dalam peti sejuk. Hihi..
So, inilah dia!..
So, inilah dia!..
CHICKEN PIE
400 gm ayam dipotong dadu
1 cawan stok ayam(air+1 kiub pati ayam)
1 sudu teh garam
1 sudu lada hitam(kalau tak suka pedas, boleh kurgkan)
1 cawan susu segar
3 sudu butter
1 biji bawang besar dipotong dadu
1/2 cawan tepung
1/2 sudu oregano
1 sudu daun bawang/daun sup
1 biji telur
sayuran-cendawan butang, chopped carrot, jagung,kobis(agak-agak semua dalam 1 1/2 cawan)
-cairkan butter dalam periuk, masukkan bawang dan ayam. Goreng sampai masak.
-tambah stok ayam dan sayuran.Masak sampai sayur semua empuk dan lembut
-Masukkan black papper, garam, oregano, susu dan tepung. Gaul sebati hingga adunan jadi pekat.
-Masukkan telur dan gaul lagi sampai mendidih.
-Tuangkan atas short crust pastry yg telah separa masak didalam bekas. Tutup sepenuhnya dengan adunan short crust pastry.Glaze dengan telur. Bakar pada suhu 160 degree celcius selama 20-30 minit sehingga crust jadi keperangan.
-chicken pie ini sangat creamy dan yummy. Enak dimakan panas-panas
400 gm ayam dipotong dadu
1 cawan stok ayam(air+1 kiub pati ayam)
1 sudu teh garam
1 sudu lada hitam(kalau tak suka pedas, boleh kurgkan)
1 cawan susu segar
3 sudu butter
1 biji bawang besar dipotong dadu
1/2 cawan tepung
1/2 sudu oregano
1 sudu daun bawang/daun sup
1 biji telur
sayuran-cendawan butang, chopped carrot, jagung,kobis(agak-agak semua dalam 1 1/2 cawan)
-cairkan butter dalam periuk, masukkan bawang dan ayam. Goreng sampai masak.
-tambah stok ayam dan sayuran.Masak sampai sayur semua empuk dan lembut
-Masukkan black papper, garam, oregano, susu dan tepung. Gaul sebati hingga adunan jadi pekat.
-Masukkan telur dan gaul lagi sampai mendidih.
-Tuangkan atas short crust pastry yg telah separa masak didalam bekas. Tutup sepenuhnya dengan adunan short crust pastry.Glaze dengan telur. Bakar pada suhu 160 degree celcius selama 20-30 minit sehingga crust jadi keperangan.
-chicken pie ini sangat creamy dan yummy. Enak dimakan panas-panas
Ini pula salad. Saya main campak-campak je dan agak-agak resipinya. In the end hubby habiskan satu mangkuk ni sebab sedap katanya. Alhamdulillah.=)
SALAD
jagung dalam tin
timun
tomato
carrot dipotong baji
kentang
oregano
sedikit garam
sedikit gula
1/2 biji jus lemon
-Rebus carrot dan kentang sampai empuk dan toskan
-Gaul semua baki bahan dan simpan dalam peti sejuk.
-Sedap makan sejuk-sejuk..=)
SALAD
jagung dalam tin
timun
tomato
carrot dipotong baji
kentang
oregano
sedikit garam
sedikit gula
1/2 biji jus lemon
-Rebus carrot dan kentang sampai empuk dan toskan
-Gaul semua baki bahan dan simpan dalam peti sejuk.
-Sedap makan sejuk-sejuk..=)
Ini pula homemade garlic bread. Rasanya semua arif, kalau nak beli garlic bread yang sedap di luar, punyalah mahal. Rasa macam tak berbaloi. Dapat pun tak puas makan. Di Malaysia ada garlic bread spread ready made. Di sini tak pernah jumpa pula. So, saya buat sendiri sahaja. Senang dan puas hati dapat makan banyak!..hihi
HOMEMADE GARLIC BREAD SPREAD
100 gm butter
1/4 cawan daun sup
3-4 ulas bawang putih-chopped
-Gaul je semua dan spread pada roti. Tak kesah pakai roti apa pun
-Bakar pada suhu 100 degree celcius selama 10-15 minit. Siap!..Yummy and crunchy!..=)
Selamat mencuba semua..^_^
HOMEMADE GARLIC BREAD SPREAD
100 gm butter
1/4 cawan daun sup
3-4 ulas bawang putih-chopped
-Gaul je semua dan spread pada roti. Tak kesah pakai roti apa pun
-Bakar pada suhu 100 degree celcius selama 10-15 minit. Siap!..Yummy and crunchy!..=)
Selamat mencuba semua..^_^
0 comments:
Post a Comment