Masa pergi shopping dengan hubby di Arabella Mall, dapat 'green light' dari hubby untuk beli puff pastry. Suka..^_^.Kebetulan tengah ada sale untuk puff pastry tu. So, saya ambil sepeket.
Hari ini untuk minum petang offer pada hubby nak buat egg puff. Egg puff ni asalnya dari India. Baru saya tahu sebab masa cari resipi inti, semua web yang keluar adalah web orang India. Patutla sebelum datang India tak pernah jumpa egg puff. Di India, egg puff ini dah jadi makanan kebiasaan kami, saya rajin juga beli lepas balik kelas. Dan juga feveret cik Wan Syamimah. So syami, saya rasa kalau awak ada puff pastry ni, sudah tentu awak akan buat egg puff non stop. Malangnya di India tiada jual puff pastry dah siap. Perlu bikin sediri. Itu yang merumitkan keadaan. Hihi.
So, untuk resipi kali ini, saya lampirkan cara-cara buat inti egg puff;
Bahan-bahannya(untuk 4 keping egg puffs):
2 biji telur direbus dan dibelah dua
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1/2 sudu besar cumin seeds
1sudu rempah kari ayam&daging Adabi
1/2 cawan air
1sudu gula
Garam secukup rasa
4 keping puff pastry-ready made berukuran 10cmX10cm
Cara:
1. Goreng bawang dan cumin seeds dalam 2 sudu besar minyak panas sehingga bawang lembut.
2. Masukkan rempah kari yang dibancuh bersama air
3. Masukkan gula dan garam. GOreng sehingga pekat.
Untuk size dan bentuk, mengikut citarasa anda.
Hasilnya hubby kata sama macam egg puff yang dia makan di India. Yang saya selalu beli di sebelah More Supermarket Falnir Road.Haha..
Untuk mempelbagaikan puff, saya letak sekali inti choc dan seafood tuna.
Jalan-jalan cari makan..^_^
About Me
- Ummu Thana'
- Irbid, Jordan
- Bismillahirrahmanirrahim. I am a 24 year old Dentist,married to a lovely husband and now a full time housewife for approx. one year before I start working. Blog ini direka khas untuk saya berkongsi resipi-resipi yang diambil dari laman-laman masakan dari dalam dan luar negara,diubahsuai sedikit supaya mudah untuk dibuat.Cooking make easy.^_^.Hobi mengisi masa lapang.
Blog Archive
-
▼
2010
(69)
-
▼
August
(20)
- Sambal terung dan Telur Bungkus
- Chicken Pie,Salad and Homemade Garlic Bread
- Kuih Lompat Tikam
- Nasi Tomato
- Kuih serimuka gula merah
- Ramadhan ke-13
- Ramadhan keenam
- Ramadhan kelima
- Ramadhan keempat..
- Ramadhan ketiga..
- Peach Cobbler
- Ramadhan Kedua..
- Ramadhan Pertama di Jordan..
- Power Puffs Girl ^_^
- Kek Choc Moist Mak Usu
- Sweet and sour fish
- Double choc almond cookies
- No crust apple pie
- Banana walnut choco cake
- Ayam Bakar ala Kenny Rogers
-
▼
August
(20)
Let's Talk Food
Followers
Powered by Blogger.
06:51
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comments:
aslm ummu thana', nak bakar guna oven nak set suhu berapa degree & for how long? tq.
Post a Comment