10:35

Bun Kentang

Bismillahirrahmanirrahim.

Roti ini sangat nostalgia. Ayah sangat suka makan roti kentang ni. Kalau pergi bakery atau pergi pasaraya besar, mesti beli roti ni. Di India dan Jordan mestilah tak ada jual kan. Jadi kena buat sendiri. Percubaan pertama saya agak xbes, sebab xlembut sgt dan terbakar hangit. Hihi. Kesian akhawat..^-^..Jadi, untuk dapatkan adunan yg lembut dan gebu, sila ikut resipi di bawah betul-betul. Kalau boleh jangan adjust suka hati mcm saya ni..memandai je..

Bahan-bahannya:(12 bun)

250gm tepung
70gm kentang
120ml susu
2 sudu besar tepung susu
2 sudu besar gula(kalau nk manis lebih, tambah lg 2 sudu)
2 sudu besar butter
1 sudu teh yis
1 biji telur-size sederhana

Topping kastard

1 cawan susu
2 sudu tepung kastard
3 sudu gula

-rebus kentang dan kisar dgn sebahagian susu sampai hancur
-suamkan baki susu, masukkan yis, gula, butter
-tambahkan tepung dan tepung susu,gaul sebati,masukkan telur dan kentang kisar.
-Uli sampai tak melekat di tgn. Adunan akan lembik
-Rehatkan doh sampai naik sekali ganda
-Bulat-bulat kecilkan. Sapu tgn dengan butter supaya doh tak melekat di tgn dan licin
-Hias dengan kastard. Bakar pada suhu 160 degree celcius selama 20-25 minit/warna sedikit keperangan.
-Sedap makan panas-panas

Selamat mencuba!..=)

1 comments:

Anonymous said...

salam..susu tu susu cair or pekat ye?teringin nak buat, i love bread so much, but never try it before..