01:14

Caramel sponge cake


Bismillah.

Ini saja suka-suka buat jenis macam ini. Sekali hubby makan, dia ambil yang atas je, yang bawah tu dia kata kacau rasa caramel. Aiseh. Hehe. =)

Anyway, caramel pudding agak senang nak buat sebenarnya.

Bahan-bahan untuk gula hangus:

120gm gula castor
2 sudu air kacau bersama gula
4 sudu air masukkan selepas gula pekat dan bertukar perang(sebelum masukkan, pastikan api dah tutup)

-terus tuang dalam loyang lepas kacau,jangan tunggu pudding siap

Bahan-bahan untuk pudding:

4 biji telur
70gm gula
500ml susu
esen vanilla

-kacau sebati je semua,tuang atas caramel dalam loyang

Bahan-bahan untuk sponge cake

2 biji telur(kuning dan putih asingkan)
60gm icing sugar
70gm tepung
20gm butter-cairkan siap2
sedikit pewarna hijau-optional

-pukul putih telur dengan separuh gula sampai kembang,ketepikan
-pukul kuning telur dengan separuh lagi gula sampai kembang juga, masukkan dalam putih telur tadi. Gaul sebati.
-Tambahkan tepung,gaul sebati, masukkan butter dan kacau lagi. Mesti sehala sahaja adunan digaul. Gaul secara kaup balik. Masukkan pewarna hijau dan gaul sebati.
-letak atas pudding, adunan kek ini akan timbul

-Bakar dalam water bath dan ditutup dengan aluminium foil selama 40 minit pada suhu 150 degree celcius.

Bila adunan dah sejuk bari terbalikkan. Nak makan sejuk-sejuk pun sedap..

Selamat mencuba!..=)

0 comments: