Bismillah.
Ini saja suka-suka buat jenis macam ini. Sekali hubby makan, dia ambil yang atas je, yang bawah tu dia kata kacau rasa caramel. Aiseh. Hehe. =)
Anyway, caramel pudding agak senang nak buat sebenarnya.
Bahan-bahan untuk gula hangus:
120gm gula castor
2 sudu air kacau bersama gula
4 sudu air masukkan selepas gula pekat dan bertukar perang(sebelum masukkan, pastikan api dah tutup)
-terus tuang dalam loyang lepas kacau,jangan tunggu pudding siap
Bahan-bahan untuk pudding:
4 biji telur
70gm gula
500ml susu
esen vanilla
-kacau sebati je semua,tuang atas caramel dalam loyang
Bahan-bahan untuk sponge cake
2 biji telur(kuning dan putih asingkan)
60gm icing sugar
70gm tepung
20gm butter-cairkan siap2
sedikit pewarna hijau-optional
-pukul putih telur dengan separuh gula sampai kembang,ketepikan
-pukul kuning telur dengan separuh lagi gula sampai kembang juga, masukkan dalam putih telur tadi. Gaul sebati.
-Tambahkan tepung,gaul sebati, masukkan butter dan kacau lagi. Mesti sehala sahaja adunan digaul. Gaul secara kaup balik. Masukkan pewarna hijau dan gaul sebati.
-letak atas pudding, adunan kek ini akan timbul
-Bakar dalam water bath dan ditutup dengan aluminium foil selama 40 minit pada suhu 150 degree celcius.
Bila adunan dah sejuk bari terbalikkan. Nak makan sejuk-sejuk pun sedap..
Selamat mencuba!..=)
Jalan-jalan cari makan..^_^
About Me
- Ummu Thana'
- Irbid, Jordan
- Bismillahirrahmanirrahim. I am a 24 year old Dentist,married to a lovely husband and now a full time housewife for approx. one year before I start working. Blog ini direka khas untuk saya berkongsi resipi-resipi yang diambil dari laman-laman masakan dari dalam dan luar negara,diubahsuai sedikit supaya mudah untuk dibuat.Cooking make easy.^_^.Hobi mengisi masa lapang.
Let's Talk Food
Followers
Powered by Blogger.
01:14
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment