08:20

Lasagne turun-temurun

Bismillah

Dah lama sangat-sangat tak buat lasagne. Alasan sebab bahan-bahannya agak mahal. Lagi mahal dari cheesecake. Patutla lasagne tak ada jual di warung-warung atau pasar malam. Hu Hu.

Resipi ini turun-temurun dari umi. Umi memang sangat rajin buat lasagne di rumah. Since lasagne ni nampak macam complicated, saya tunjukkan step by step macam mana nak buat supaya slices nampak cantik berlapis. Gambar di atas tak cukup sejuk hubby dah suruh ambil nak makan, sebab tu dia macam berair sikit. =)

Sos putih:

150gm butter
5 sudu tepung gandum
200ml susu cair
2 cawan air

-cairkan butter,masukkan tepung,gaul sebati,tambah susu cair,gaul sebati lagi, tambah air dan kacau sampai likat.

Inti daging:

400gm daging kisar-minced meat
3 biji bawang besar-dipotong dadu
3 biji tomato-dipotong dadu
chopped mushroom-optional
5 sudu sos pasta
3 sudu tomato puree/tomato paste
1 sudu serbuk lada hitam
1 sudu serbuk lada putih
2 sudu oregano
garam dan gula

-tumis bawang sampai garing, masukkan daging,goreng sampai masak. Masukkan tomato dan mushroom.
-tambah sos pasta dan tomato puree,gaul sebati. Masukkan serbuk lada hitam,lada putih dan oregano.
-sesuaikan rasa dengan garam dan gula.
-pastikan tidak terlalu cair dan berminyak


Step untuk melapiskan lasagne

1. Lapisan paling bawah letak kuah daging, sos putih dan cheese. Tutup dengan lasagne dan lapiskan berulang-ulang sampai semua bahan habis.


2. Lapisan paling atas pastikan adalah sos putih. Letak sedikit kuah daging untuk hiasan.

3. Bakar pada suhu 160 degree celcius selama 25 minit sampai keperangan.

4. Keluarkan dan taburkan cheese. Bakar lagi selama 5 minit

6. Hasil yang terlebih masa bakar. He he he..

Petua: Biarkan sejuk selama sekurang-kurangnya 3 jam. Baru dapat potongan cantik nampak lapisan lasagne itu.

Selamat mencuba!..=)

0 comments: