10:58

Ribs Kambing Bakar


Bismillahirrahmanirrahim

Ini pula lunch hubby hari ini. Saya memang tak minat kambing. Hubby yg teringin sangat nak makan ribs bila ternampak ribs kat C-Town. Padah ternampak, kalau tak nampak tak teringin. Hihi. Entahla. Jadi saya pun bakarkan ribs kambing ini untuk hubby. Alhamdulillah, hubby kata sedap sampai dia makan 4 ketul ribs besar tu dia sahaja. =)

Bahan-bahan perap:


1 kg ribs atau 8 ketul ribs
3/4 cawan gula perang-kalau tak suka rasa manis, boleh kurgkan
1 sudu serbuk lada hitam
2 1/2 sudu serbuk kari ayam
1 sudu jintan putih
1 sudu jintan manis
1 sudu ketumbar
1/2 sudu oregano-optional
6 sudu kicap
2 sudu sos tiram
1 kiub pati ayam
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 cawan air

-kisar bawang2 dan jintan2 sampai halus dengan 1/2 cawan air
-gaul bahan kisar dan semua baki bahan tadi bersama ribs sampai sebati.
-Perap dalam 2-3 jam. Lagi lama lagi sedap,macam biasa
-Air dari ribs akan keluar, jadi jangan risau kalau bahan perap jadi cair.
-Masak atas dapur sampai kuah pekat dan ribs separa masak.
-Ambil ribs sahaja, bakar dalam oven pada suhu 160 degree celcius selama 30 minit
-Kuah tadi ditapis supaya nampak cantik,jadi gravy
-makan panas-panas!

Dijamin menjilat jari..^_^

0 comments: