Bismillahirrahmanirrahim
Beberapa hari blogspot tak boleh nak buka. Kenapa entah. Banyak resipi tergendala untuk diupload. Minggu lepas terasa nak buat roti canai. Sebelum ni pernah mencuba tapi agak keras dan tak kenyal. Jadi kali ini saya cari resipi yang betul-betul meyakinkan. Hasilnya Alhamdulillah, sedap dan kenyal. Teringat Malaysia..=)
Buat roti canai sendiri tak susah. Sangat mudah. Cuma perlu rajin ke dapur sahaja..^_^
Bahan-bahan untuk lebih kurang 12 keping roti canai:
3 cawan tepung
2 sudu besar susu pekat
50gm butter/2 sudu besar
secubit garam
1 cawan air
butter/margerin untuk perap
-cairkan butter,masukkan dalam tepung dan gaul menjadi umpama serbuk roti. Masukkan susu pekat dan garam. Gaul sebati lagi.
-Tambahkan air sedikit demi sedikit sambil adunan diuli sampai tidak meleka di tangan dan licin.
-rehatkan doh selama 1/2 jam. Bentukkan bulat-bulat kecil dan balut dengan butter setiap ketul supaya tidak melekat antara satu sama lain. Perap sekurang-kurangnya 3 jam unuk pastikan doh kenyal. Tutup dengan kain basah.
-Untuk mencanai, saya gunakan belakang dulang yang agak besar dan tarik-tarik sehingga nipis dan lipat menjadi bentuk empat segi. Kalau perapan mencukupi, doh memang takkan terkoyak bila ditarik.
-Goreng dan makan panas-panas. Hidangkan bersama kari atau sambal ikan bilis. Mengancam!..=)
Selamat mencuba..
Beberapa hari blogspot tak boleh nak buka. Kenapa entah. Banyak resipi tergendala untuk diupload. Minggu lepas terasa nak buat roti canai. Sebelum ni pernah mencuba tapi agak keras dan tak kenyal. Jadi kali ini saya cari resipi yang betul-betul meyakinkan. Hasilnya Alhamdulillah, sedap dan kenyal. Teringat Malaysia..=)
Buat roti canai sendiri tak susah. Sangat mudah. Cuma perlu rajin ke dapur sahaja..^_^
Bahan-bahan untuk lebih kurang 12 keping roti canai:
3 cawan tepung
2 sudu besar susu pekat
50gm butter/2 sudu besar
secubit garam
1 cawan air
butter/margerin untuk perap
-cairkan butter,masukkan dalam tepung dan gaul menjadi umpama serbuk roti. Masukkan susu pekat dan garam. Gaul sebati lagi.
-Tambahkan air sedikit demi sedikit sambil adunan diuli sampai tidak meleka di tangan dan licin.
-rehatkan doh selama 1/2 jam. Bentukkan bulat-bulat kecil dan balut dengan butter setiap ketul supaya tidak melekat antara satu sama lain. Perap sekurang-kurangnya 3 jam unuk pastikan doh kenyal. Tutup dengan kain basah.
-Untuk mencanai, saya gunakan belakang dulang yang agak besar dan tarik-tarik sehingga nipis dan lipat menjadi bentuk empat segi. Kalau perapan mencukupi, doh memang takkan terkoyak bila ditarik.
-Goreng dan makan panas-panas. Hidangkan bersama kari atau sambal ikan bilis. Mengancam!..=)
Selamat mencuba..
0 comments:
Post a Comment