07:52

Cucur pisang


Bismillah..

Ha, inilah hasilnya kepada lebihan pisang yang hubby beli banyak-banyak tu. Masa buat ni, memang pisang dah lebam-lebam dan tak layak untuk digoreng. Hihi. Mula-mula ingatkan tak mahu masuk dalam blog sebab macam simple sangat buat cucur pisang. Tapi hubby suruh. Anyway, ada petua untuk pastikan cucur kita bulat cantik tanpa menggerutu.

Perap pisang yang telah dilecek dengan gula perang dan gula biasa selama lebih kuran 2-3 jam. Cuma biarkan dalam bekas bertutup. Lepas tu baru masukkan campuran lain.

Bahan-bahan untuk cucur pisang ini saya agak-agak je.

pisang yang dah masak
tepung gandum
sedikit soda bikarbonat-selalunya dalam 1/2 ke 1 sudu teh sahaja
1 biji telur
gula perang
gula putih

-tambah tepung sehingga adunan boleh dibentuk dengan jari untuk menggoreng. tak terlalu cair dan tak terlalu pekat.

Hubby suka makan dengan cili kicap. Tu yang saya buatkan dia cili kicap. Beza cili kicap untuk makan dengan pisang goreng atau keledek goreng adalah gula tu tambah lebih sikit supaya rasa manis tu timbul. Kalau untuk makan dengan bihun sup atau soto, tak perlu tambah gula.

Selamat mecuba!..=)

0 comments: