Bismillah..
Beberapa hari lepas juga hubby balik rumah dari kelas bawak dua plastik penuh dengan keledek dan pisang. Katanya nak makan keledek dan pisang goreng. Tapi belinya sampai 2kg setiap satu jenis!.Kenalah fikir cara lain untuk menghabiskan stok pisang dan keledek kat rumah. Takkan hari-hari nak goreng. Pisang dahla tak boleh tahan lama. Jadi saya buat kuih ini, cucur badak menggunakan keledek..=)
Beberapa hari lepas juga hubby balik rumah dari kelas bawak dua plastik penuh dengan keledek dan pisang. Katanya nak makan keledek dan pisang goreng. Tapi belinya sampai 2kg setiap satu jenis!.Kenalah fikir cara lain untuk menghabiskan stok pisang dan keledek kat rumah. Takkan hari-hari nak goreng. Pisang dahla tak boleh tahan lama. Jadi saya buat kuih ini, cucur badak menggunakan keledek..=)
Inti kelapa pedas:
Saya kurang suka kalau terlampau pedas, sebab tu warna dia malap-malap je. He He
Bahan-bahan untuk inti(boleh digunakan untuk dua kali adunan doh):
2 1/2 cawan kelapa parut/kelapa kering
1 batang serai
2 sudu besar udang kering
3 angkai cili kering
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 keping asam keping(kecil sahaja)
garam dan gula
-rendam udang kering sampai kembang
-kisar bawang,cili kering,serai dan udang sampai betul-betul hancur
-tumis bahan kisar sampai kering bersama asam keping,sesuaikan rasa dengan garam dan gula
-masukkan kelapa parut/kelapa kering dan gaul sebati.
Ini pula doh untuk kuih cucur badak. Doh ini memang akan lembik, tak perlu risau untuk tambah tepung. Memang akan melekat di tangan sedikit.
Bahan-bahannya(untuk 30 ketul)
750gm keledek
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
-rebus keledek sampai empuk,toskan dan lecek sampai hancur semasa masih panas. Biarkan sejuk seketika
-tambahkan tepung ubi dan tepung gandum, gaul sebati.
-bentukkan bulat-bulat dan letak inti kelapa di dalam seperti dibawah;
Goreng sampai warna perang. Sangat kenyal dan lembut..=)
0 comments:
Post a Comment