05:41

Spegetti Bolognese

Salam!..=)

Semalam teringin nak makan spegetti. Hihi. Tapi still xleh lawan spegetti farah yang pelbagai jenis tu..huhu..anyway, untuk beginner, boleh lah rasanya..=)



Bahan-bahannya:

200gm minced meat
2 biji bawang besar
2 biji tomato
5-6 sudu sos pasta(anything will do)
3-4 sudu tomato puree
1 sudu oregano
1/2 sudu ground black papper
garam dan gula secukup rasa
air secukupnya

-bawang dan tomato dipotong dadu
-tumis bawang sampai garing. Masukkan daging, goreng sampai masak
-masukkan semua sos,gaul sebati
-masukkan oregano,black papper, garam dan gula.

Siap!..mudah bukan.

p/s: Saya tak suka makan direct sos pasta tu sebab rasanya yang terlampau masam dan kurang ikut lidah saya. Sebab tu setiap kali buat spegetti saya akan tumis ikut citarasa..hihi..
-Tambah air ikut kepekatan. Approx 1/2 cawan air.

2 comments:

MomoN said...

mkn direct sos pasta? cmne tu?

Ummu Thana' said...

ada..saeah tak tumis pun..dia makan panaskan sos pasta tu je..tuang terus atas spegetti. Sebenarnya kan makan macam tu..haha