01:59

Almond London/Jordan?!



Hihi. Ini biskut wajib ada kut setiap kali raya. Memandangkan dah 4 kali raya saya di India, tak pernah balik, so jarang jumpa biskut ini. Sampai jordan buat sendiri. Puas hati bila makan. Bak kata Izzah, bila buat dengan kasih-sayang ni, enak dia lain sedikit.^_^

Bahan-bahan biskut

250gm butter
125gm icing sugar
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
50gm serbuk badam/tepung kastard
200gm tepung jagung
300gm tepung gandum
2 sudu tepung beras
1 sudu teh baking powder

chopped almond secukupnya yang telah dibakar sedikit terlebih dahulu untuk kerangupan

choc masakan dan choc rice secukupnya

-pukul gula,butter dan telur sampai kembang
-masukkan esen vanilla,pukul lagi
-masukkan kesemua baki bahan-campuran tepung, sedikit demi sedikit sehingga jadi doh tak melekat ditangan
-bentukkan bujur2 kecil dengan diisi almond didalamnya.
-bakar pada suhu 160 degree selama lebih kurang 10-15 minit sampai kaler kuning tukar sedikit brown
-celup dalam coklat masakan dan tabur choc rice untuk hiasan

InsyaAllah resipi ini sedap dan rangup.=)

0 comments: