Bismillah.
Resipi ini dah lama saya tak buat. Sangat sedap,lembut,gebu dan crispy di luar. Macam yang beli dekat bakery tu. =)
Inti Kentang dan ikan bilis
Bahan-bahannya:
1 biji kentang sederhana besar, potong dadu
1 biji bawang besar potong dadu juga
1 biji bawang besar -dikisar
2 ulas bawang putih-dikisar
3 sudu cili boh
3 sudu gula
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan ikan bilis/ikut suka
-masak macam nak buat sambal tumis. Goreng ikan bilis terlebih dahulu supaya tak liat.
Doh roti(25 biji):
420ml susu segar
600gm tepung
30gm butter
1 sudu teh garam
60gm gula
2 sudu besar yeast (12 gm)
salut dengan:
telur
breadcrumbs
-suamkan susu,masukkan gula,butter,garam dan yeast. Tunggu kejap sampai berbuih.
-Masukkan tepung dan uli sampai tak melekat di bekas dan tangan. Lebih kurang 20-30 minit.
-Rehatkan doh selama 1 jam (tutupkan dengan kain lembab/saya letak dalam oven)
-Bulat-bulatkan kecil-kecil dan masukkan inti. Rehatkan lagi selama 10-15 minit sebelum di salut dengan telur dan bread crumbs.
-goreng dalam minyak penuh. pada api kecil. Pastikan minyak dah panas sebelum masukkan roti supaya roti mengembang dengan cantik. Api terlampau kuat boleh menyebabkan roti tak masak dan tak naik. ^_^
-Masukkan tepung dan uli sampai tak melekat di bekas dan tangan. Lebih kurang 20-30 minit.
-Rehatkan doh selama 1 jam (tutupkan dengan kain lembab/saya letak dalam oven)
-Bulat-bulatkan kecil-kecil dan masukkan inti. Rehatkan lagi selama 10-15 minit sebelum di salut dengan telur dan bread crumbs.
-goreng dalam minyak penuh. pada api kecil. Pastikan minyak dah panas sebelum masukkan roti supaya roti mengembang dengan cantik. Api terlampau kuat boleh menyebabkan roti tak masak dan tak naik. ^_^
Selamat mencuba!
2 comments:
buat aiskrim goreng camni gak ke ek?
tak ah,lain kut..eden pun tatau..hehe
Post a Comment