Cream puff ini dah lama hubby minta buat. Tapi tak terbuat-buat. Hihi. Dulu masa di Malaysia,umi rajin juga buat. Hubby specifically minta buat 'macam goda punya'..adehs~.Goda buat lagi cantik kut. Hu Hu
Cream puff ni, sangat technique sensitive. Sebab tu saya malas sangat nak buat. Ada technique tertentu untuk pastikan creampuff tak cepat hangit, masak dalam, kekal kembang walaupun dah sejuk. Benda tu la susah nak dapat! and I guess siapa ambil culinary je belajar kut. Anyway, untuk yang baru nak cuba, cuma pastikan suhu ketuhar tinggi dan biarkan sebentar dalam ketuhar lepas masak.
Bahan-bahannya:
1 cawan tepung gandum
4 biji telur
1 cawan air
1 sudu besar gula
100gm butter@1/2 cawan
1/2 sudu teh garam
-cairkan butter,air,garam dan gula sampai mendidih
-Alihkan dari dapur,masukkan tepung, kacau sampai tak berketul(vigorously) dan sebati
-Masukkan telur satu persatu dan gaul sebati.
-Panaskan oven pada suhu 200 degree celcius. Bakar selama 5-10 minit sahaja. Biarkan sejuk dalam oven.(ada org kata nak spray air atas creampuff sblm bakar pun boleh elak dia turun lepas kembang)
Choco kastard
Saya kehabisan susu dirumah, fikir punya fikir, nak buat macam mana ni. Nak keluar beli dah malam. Hubby pula tak ada di rumah. Jadi saya guna milo. I guess kalau nak guna vico ke, choco radix ke pun ok!
-1 1/2 cawan air milo(bukan serbuk milo ye^_^)
-3 sudu tepung kastard
-3 sudu gula
Kacau semua sampai pekat.
Hiaslah dengan apa-apa sahaja. Saya letak cooking choclate kat atas dia. Kunun macam nak jadi eclairs la..hihi..
Selamat mencuba!..=)
Cream puff ni, sangat technique sensitive. Sebab tu saya malas sangat nak buat. Ada technique tertentu untuk pastikan creampuff tak cepat hangit, masak dalam, kekal kembang walaupun dah sejuk. Benda tu la susah nak dapat! and I guess siapa ambil culinary je belajar kut. Anyway, untuk yang baru nak cuba, cuma pastikan suhu ketuhar tinggi dan biarkan sebentar dalam ketuhar lepas masak.
Bahan-bahannya:
1 cawan tepung gandum
4 biji telur
1 cawan air
1 sudu besar gula
100gm butter@1/2 cawan
1/2 sudu teh garam
-cairkan butter,air,garam dan gula sampai mendidih
-Alihkan dari dapur,masukkan tepung, kacau sampai tak berketul(vigorously) dan sebati
-Masukkan telur satu persatu dan gaul sebati.
-Panaskan oven pada suhu 200 degree celcius. Bakar selama 5-10 minit sahaja. Biarkan sejuk dalam oven.(ada org kata nak spray air atas creampuff sblm bakar pun boleh elak dia turun lepas kembang)
Choco kastard
Saya kehabisan susu dirumah, fikir punya fikir, nak buat macam mana ni. Nak keluar beli dah malam. Hubby pula tak ada di rumah. Jadi saya guna milo. I guess kalau nak guna vico ke, choco radix ke pun ok!
-1 1/2 cawan air milo(bukan serbuk milo ye^_^)
-3 sudu tepung kastard
-3 sudu gula
Kacau semua sampai pekat.
Hiaslah dengan apa-apa sahaja. Saya letak cooking choclate kat atas dia. Kunun macam nak jadi eclairs la..hihi..
Selamat mencuba!..=)
1 comments:
HAHAHA. macam goda punya kena mai mangalore lah. oh, rindu pada kek dan creampuff goda!
Post a Comment