Dulu masa di Malaysia saya sukan sangat makan kuih ini. Beli dari pasar malam. Selama ini tak terfikir pun nak buat sendiri. Bila tengok cara dan resipi kuih ini, rasa macam sangat senang nak buat. Tapi bila dah cuba, agak technique sensitif rupanya.Tapi ok lah. Tak sesusah mana. Hasilnya terlepas rindu pada kuih ini. He He He
Bahan-Bahannya:(untuk 3-4 org makan)
2 cawan beras pulut
2 cawan santan
sedikit garam
pewarna hijau
kelapa parut
-Rendam beras pulut dalam pewarna hijau sekurang-kurangnya 2-3 jam sehingga beras bertukar warna merah.
-kukus dengan santan dan garam selama 20-30 minit. Kacau dari semasa ke semasa untuk pastikan semua beras masak
-sejukkan sedikit dan bentukkan ikut suka
-balut dengan kelapa parut
-makan bersama air gula merah semasa kuih sejuk lagi sedap.Baru keluar dari peti sejuk. Yummy!
Air Gula Merah
1 cawan gula perang
1 cawan gula biasa
2 cawan air
sehelai daun pandan
-masak sehingga air mendidih
-Sejukkan
Selamat mencuba!..=)
Jalan-jalan cari makan..^_^
About Me
- Ummu Thana'
- Irbid, Jordan
- Bismillahirrahmanirrahim. I am a 24 year old Dentist,married to a lovely husband and now a full time housewife for approx. one year before I start working. Blog ini direka khas untuk saya berkongsi resipi-resipi yang diambil dari laman-laman masakan dari dalam dan luar negara,diubahsuai sedikit supaya mudah untuk dibuat.Cooking make easy.^_^.Hobi mengisi masa lapang.
Let's Talk Food
Followers
Powered by Blogger.
07:30
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
kak mus, mana nak cari beras pulut kat irbed ni? ade jual eh?
akak beli beras diamond tu..pastu tambah tepung pulut..pastu lebihkan air..adjust juga..=)
Post a Comment