Bismillahirrahmanirrahim.
This is my first ever trial untuk cheese cake selepas mendapat ilham dari Japanese Cotton Soft Cheese Cake. Rasa dia lebih kurang sama macam cheese cake yang dibeli di pasaraya which is less cheesy dan lemak but still fattening!..hehe..
Saya cuba ni pun sebab cream cheese kat dalam peti dah tinggal sikit dan saje nak habiskan.
Steps agak melecehkan but hasilnya InsyaAllah menawan.
Bahan-Bahan:
A
60gm cream cheese-kalau nak lebih lagi pun boleh,lagi cheesy
25gm butter
50ml fresh milk
B
3 biji kuning telur
1/4 biji lemon diambil jusnya
C
30gm tepung gandum
10gm tepung jagung
D
3 biji putih telur
70gm icing sugar/castorsugar
1/4 biji lemon ambil jusnya
100ml whipping cream
Crust:
-50gm butter
-6 keping digestive biscuits dihancurkan
Cara-cara:
-Boil bahan A dengan menggunakan teknik double boiler sampai semua bahan cair dan sebati dan sejukkan
-Gaul sebati bahan B,ketepikan
-Ayak bahan C,masukkan dalam adunan bahan A,gaul sebati dan kemudian masukkan bahan B pula, gaul sebati lagi. Ketepikan seketika
-Pukul putih telur sampai bertanduk,masukkan gula dan jus lemon, pukul lagi sampai jadi cotton soft,masukkan whipping cream, pukul lagi sampai sebati.
-Masukkan campuran bahan A,B dan C tadi dalam bahan D. Gaul dengan kaedah kaup-balik sampai sebati.
-Letak atas loyang yang telah di alas dengan biskut crust before hand(cara nak buat sama macam blueberry cheesecake sebelum ini)
-Bakar dengan menggunakan kaedah 'water bath' pada suhu 150 degree celcius selama 40 minit.
Tunggu sejuk baru boleh potong!..=)
Selamat mencuba~
This is my first ever trial untuk cheese cake selepas mendapat ilham dari Japanese Cotton Soft Cheese Cake. Rasa dia lebih kurang sama macam cheese cake yang dibeli di pasaraya which is less cheesy dan lemak but still fattening!..hehe..
Saya cuba ni pun sebab cream cheese kat dalam peti dah tinggal sikit dan saje nak habiskan.
Steps agak melecehkan but hasilnya InsyaAllah menawan.
Bahan-Bahan:
A
60gm cream cheese-kalau nak lebih lagi pun boleh,lagi cheesy
25gm butter
50ml fresh milk
B
3 biji kuning telur
1/4 biji lemon diambil jusnya
C
30gm tepung gandum
10gm tepung jagung
D
3 biji putih telur
70gm icing sugar/castorsugar
1/4 biji lemon ambil jusnya
100ml whipping cream
Crust:
-50gm butter
-6 keping digestive biscuits dihancurkan
Cara-cara:
-Boil bahan A dengan menggunakan teknik double boiler sampai semua bahan cair dan sebati dan sejukkan
-Gaul sebati bahan B,ketepikan
-Ayak bahan C,masukkan dalam adunan bahan A,gaul sebati dan kemudian masukkan bahan B pula, gaul sebati lagi. Ketepikan seketika
-Pukul putih telur sampai bertanduk,masukkan gula dan jus lemon, pukul lagi sampai jadi cotton soft,masukkan whipping cream, pukul lagi sampai sebati.
-Masukkan campuran bahan A,B dan C tadi dalam bahan D. Gaul dengan kaedah kaup-balik sampai sebati.
-Letak atas loyang yang telah di alas dengan biskut crust before hand(cara nak buat sama macam blueberry cheesecake sebelum ini)
-Bakar dengan menggunakan kaedah 'water bath' pada suhu 150 degree celcius selama 40 minit.
Tunggu sejuk baru boleh potong!..=)
Selamat mencuba~
0 comments:
Post a Comment