Sepatutnya warna nasi sedikit hitam lepas dibiarkan kering dan sejuk, tapi sebab ada orang tu tak sabar dah nak makan, warna tak sempat bertukar hitam..=).nampak macam nasi tomato la pulak..
Bismillahirrahmanirrahim
Nasi daging ni dah lama saya cuba nak buat. Tak pernah makan pun sebelum ini, so tak pasti rasa dia sepatutnya begitu atau begini. Asalkan org yang tolong makan bertambah,kira ok lah tu kut. Dalam peti ada baki daging sedikit, kalau nak buat lauk rasa macam sikit sangat, so saya jadikan rencah dalam nasi daging ini.
Bahan-bahannya:
A-sup daging
daging-ikut byk mana suka
1/4 biji bawang besar
2 ulas bwang putih
1 inci halia
sup bunjut
3 sudu rempah sup
1 sudu rempah kurma
1 biji ketang-kecil dipotong dadu
1 biji tomato
1 helai daun pandan disimpul
air secukupnya
garam
-tumis bawang sampai naik bau,masukkan air dan daging. Tambahkan sup bunjut, renih sampai daging empuk.
-Bila dah empuk, masukkan ketang dan tomato,daun pandan dan rempah sup+kurma tadi. Gaul sebati sampai kentang sedikit empuk.
-tambah garam secukup rasa
B-nasi daging
2 1/2 cawan beras
3 cawan air rebusan daging (from bahan A)
1/4 biji bawang besar-dihiris nipis
3 sudu tomato paste
1/2 cawan susu cair
minyak masak/minyak sapi untuk menumis
-tumis bawang sampai naik bau. masukkan beras yang dah dibasuh dan ditoskan, gaul kering sebentar. Masukkan 3 cawan air daging,tomato paste,susu cair dan segala isi dalam air rebusan daging tadi(kentang,tomato,pandan,bawang2)
-masak nasi macam biasa.
Hidangkan bersama pajeri nenas dan ayam masak madu. Mengancam!..^_^
0 comments:
Post a Comment