01:00

Tepung pelita


Bismillahirrahmanirrahim

Kuih wajib beli kalau pergi pasar malam. My old time favourite!..=) Pertama kali mencuba dan Alhamdulillah menjadi. Senang sangat nak buat, kalau ada daun pandan, dah lama saya buat box kecil tu dan letak dalam daun pandan supaya lebih rasa..^_^..since bekas kecil-kecil pun saya tak ada, jadi saya letak dalam casserole besar. Hihi.

Bahan-Bahan:

Lapis Atas

1/2 cawan tepung gandum
3 cawan santan(dari 1 biji kelapa)
1/2 sudu besar garam

Lapisan bawah

1/2 cawan tepung beras
2 1/2 cawan jus pandan(saya kisar 2 helai daun pandan dengan air dan tapis)
1/2 cawan castor sugar
sedikit pewarna hijau-ikut suka

-sediakan lapisan bawah dahulu. Kacau semua bahan sampai pekat. Untuk elak berketul, tapis bahan sebelum letak atas api.
-sprinkle sedikit gula castor atas loyang/bekas
-curah lapis bawah atas gula yang telah di'sprinkle' tadi. ratakan
-Kacau semua bahan lapis atas sampai pekat, letak atas lapis bawah tadi. Biarkan sejuk dan boleh dimakan!..=)

*tak perlu kukus..=)

Selamat mencuba!

3 comments:

Anonymous said...

ap beza rse tepung gndum untk lapisan atas?sbb tgk rsepi lain gne tepung beras ..sy tgh nk cbe resepi ni

Musafir diri said...

salam ziarah. pandan tu ada tak jual kat irbid ni?? bole masuk to-do-list utk cuti sem 1 ni.

Ummu Thana' said...

Untuk anonymous-tepung beras, tepung gandum, tapung ubi, tepung jagung, tak kesah nak pakai yang mana. Asalkan boleh pekatkan dan keraskan adunan. Saya lebih suka guna tepung gandum sebab kombinasinya yang lebih lemak denga santan. =)

Untuk musafir diri- daun pandan tak ada di jual di irbid. Stok sendiri dari malaysia. Kalau pulang ke tanah air, boleh beli siap pati pandan/pandan paste untuk buat kuih muih sebegini.