02:41

Keropok Lekor



Bismillahirrahmanirrahim

Lama sungguh blog ini terabai. Kesian. Bukan tak masak, tapi sebab masak benda sama sejak dua menjak ini, jadi tiada resipi baru yang boleh diupdate di blog.

Keropok lekor ini dah lama buat sebenarnya. Dah banyak kali buat pun. Alhamdulillah, dapat mengubat rindu pada keropok lekor di Malaysia. Senang juga nak membuatnya. Asal bahan cukup, menjadilah dia.=)

Bahan-Bahannya:

Ikan 1 kg(saya pakai sardine dalam tin je)
Tepung ubi
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
garam secukup rasa

-Kalau yang pakai ikan fresh, ambil isi sahaja dan kisar sampai halus. Untuk sardine dalam tin, ramas je dengan tangan sampai hancur
-Kisar bawang sampai halus dan gaul bersama ikan dan garam secukup rasa.
-Tambahkan tepung dan uli adunan sampai tidak melekat di tangan dan bekas.
-Bentukkan ikut suka hati dan rebus sampai masak. Kejap sahaja merebusnya, bila dah timbul maka dah masaklah keropok itu.
-Toskan lepas rebus dan bila dah cukup kering, bolehlah digoreng atau makan macam itu sahaja bersama sos.

Selamat mencuba!..=)

1 comments:

Anonymous said...

assalamualaikum,,
saya pakai sardin dlm tin yg berminyak tu,, bila rebus dia pecah,, apa yg kurg erh??