08:59

Ayam Paprik dan Nasi Goreng Cina

Bismillahirrahmanirrahim

Beberapa hari lepas terasa nak masak ayam paprik. Lama dah tak masak ayam paprik ini. Nasi Goreng cina pula, umi selalu buat dulu masa open house atau ada BBQ. Makan dengan ayam BBQ sangat sedap. Tapi saya tak ada minyak bijan kat rumah, jadi rasa dia lain sikit dari yang umi masak.

Bahan-Bahan untuk Paprik Ayam:

Ayam 3/4 ketul dipotong kecil

1 biji bawang besar-dihiris
3 ulas bawang putih
1 inci halia

2 sudu sos tomato
2 sudu sos cili
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap pekat manis

1/2 cawan air
1 sudu tepung jagung

sedikit serbuk lada hitam dan lada putih
1 biji tomato potong dadu
mixed vegetable
garam dan gula
daun limau purut
sebatang serai

-Tumis bawang sampai naik bau, masukkan ayam yang dah dipotong kecil. Goreng sampai masak
-Masukkan semua sos, tambah 1/2 cawan air yang telah dicampur tepung jagung
-Masukkan sayuran, daun limau purut, serai, lada putih dan hitam,garam dan gula secukupnya.

Siap..=)

Bahan untuk nasi goreng cina

3 cawan nasi
2 biji telur
sedikit sayur campuran
lada hitam
garam
1 biji bawang besar dihiris nipis
5 ulas bawang putih dihiris

-tumis bawang sampai naik bau.masukkan telur,hancur2kan dan goreng sampai masak. Masukkan sayur campuran dan garam
-Tambah nasi,gaul sebati.

Senang bukan?..^_^

0 comments: