08:41

Asam Pedas Ayam


Bismillahirrahmanirrahim

To be frank, ini cubaan keberapa kali entah saya buat asam pedas. Dulu masa umi nak ajar, degil tak mahu tengok. Konfiden boleh buat sendiri. Sekarang dah duduk jauh dari umi, baru nak rasa menyesal. Tak sama tengok umi masak dengan dengar cara memasak from umi. Orang kata memasak ni, kalau nak bagi sama rasa dengan tukang masak, kena tengok betul-betul macam mana tukang masak tu masak kan. Hubby pun kata lain dari mak dia buat asam pedas. Tapi dia kata sedap dan dia boleh makan, baru berani nak letak dalam blogspot ini. Huhu

Saya main suka hati tambah apa yang saya rasa nak tambah. Ikut selera masing-masing dan ikut stok bahan-bahan yang anda ada ye. Cuma yang paling penting asam pedas ini, kene ada cili kering dan asam jawa. Kalau tak ada, tak jadilah namanya asam pedas kan..=)

Bahan-Bahannya:

Ayam-anggaran dalam 5-6 ketul
1 1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 sudu serbuk kunyit
1/2 sudu serbuk lada hitam
secubit belacan
4 sudu cili boh(kalau suka pedas, tambah lagi)

1/2 biji bawang besar-dihiris nipis
1 sudu jintan manis+putih
setangkai daun kari
sebatang serai-diketuk
sebatang bunga kantan-dihiris
4-5 helai daun limau purut
segenggam daun kesum

1 biji tomato-dipotong baji
nenas-optional

1 sudu asam jawa, bancuh dalam air secukupnya

garam dan gula secukup rasa

-perap ayam yang sudah dibersihkan dengan serbuk kunyit,sedikit garam dan serbuk lada hitam
-kisar halus bawang besar, bawang putih dan halia
-tumis bawang besar yang dihiris nipis tadi bersama jintan dan daun kari sehingga naik bau
-masukkan cili boh,tumis sampai garing. Setelah itu masukkan bahan kisar dan tumis lagi sampai kering.
-masukkan air asam dan ayam. Renih sampai ayam masak.
-Setelah itu masukkan serai,bunga kantan, daun kesum, daun limau purut. Kacau sebati
-Tambah garam dan gula ikut rasa. Sebelum tutup api, masukkan nenas dan tomato.

Siap untuk dihidang dengan nasi panas dan ikan kering!..hihi..^_^


0 comments: